De ce este necesar acest proiect?

Tulnicul este un instrument muzical stravechi care face parte din zestrea culturala a poporului roman.

Arta tulnicareselor, mostenita inca de pe vremea dacilor este pe cale sa se piarda. Maria Ana Gligor si Mihai Duma sunt unii dintre ultimii mari tulnicari din tara. In Apuseni mai sunt putine tulnicarese si doar cativa mesteri batrani care cunosc secretul realizarii tulnicelor de calitate.

Cele peste 50 de cantece si chemari de tulnic interpretate de Maria Ana Gligor si Mihai Duma trebuie salvata prin inregistrarea lor digitala.
Maria Ana Gligor si Mihai Duma inca mai pot canta admirabil la tulnic. Arta lor unica mai poate fi salvata prin inregistrari digitale si prin formarea unei noi generatii de tulnicarese care sa continue traditia.


Sunet de tulnic
Maria Ana Gligor
Moata vidreanca, singura tulnicareasa din tara care stie si inca mai poate interpreta intregul repertoriu de chemari si cantece de tulnic. Premiata la numeroase festivaluri din tara si din strainatate, Maria Ana Gligor conduce grupul de tulnicarese “Apuseni” al Uniunii Muntii Apuseni.

Sunet de tulnic
Mihai Duma
Mot vidrean, vreme de mai bine de treizeci de ani, prim-solist al celui mai bun grup de tulnicarese din tara, Grupul de tulnicarese din comuna Avram Iancu condus de Elena Pogan.