Efectul Tulnicului asupra Palm D`or

Uniunea Muntii Apuseni se mandreste si se faleste ca tulnicele motzesti au avut afecte asupra Palm D`Or-ului. Cititi tot articolul…
Motzii din Apuseni sarbatoresc in aceasta luna premiul de la Cannes al regizorului Marian Crisan, autorul primului film despre tulnic, cel mai vechi instrument de cantat si comunicare din Muntii Apuseni. In 2004, Marian Crisan si operatorul Vadim Hancu s-au documentat si au filmat scurt metrajul “Tulnicul” intr-un efort de a sprijini proiectele culturale ale Uniunii Muntii Apuseni.

In 2004 Uniunea se zbatea sa duca la capat doua proiecte, promovate la vremea respectiva de catre organizatori foarte “razboininc” intr-o “cruciada a motilor” impotriva ignorantei si a indiferentei fata de arta din zona si problemele motilor din Apuseni: campania de restaurare a bisericii de lemn de la Vidra de jos si refacerea drumului lui Avram Iancu. Marian si-a dorit sa faca ceva pentru Apuseni si rezultatul a fost acest film, care pastreaza povestile unui instrument romanesc unic si , mai ales, ale oamenilor din jurul lui care mai canta sau fac inca tulnice, cu o tehnica aparte.

Scurt metrajul “Tulnicul” a fost promovat de Uniunea Muntii Apuseni la Hamilton ( Canada, 2004 ), la Madrid in 2007 si la Paris in 2008 insa a avut o vizionari si audienta restransa in Romania din cauza lipsei de resurse pentru astfel de proiecte culturale.

Uniunea Muntii Apuseni va produce in acest an un DVD pe care va fi disponibil si filmul “Tulnicul” al regizorului Marian Crisan si intentioneaza sa-l promoveze intr-o caravana in tara si strainatate, in cadrul unui proiect nou, MOTZart Project. Noul proiect al Uniunii integreaza initiativele culturale ale organizatiei intr-o forma noua, care sa poata vorbi pe limba unui public mai larg. MOTZart Project s-a nascut in urma unor discutii cu Mircea Florian caruia ii apartine si numele proiectului. MOTZart Project si-a propus sa promoveze cultura din MOTZlandul muntilor Apuseni si dialogul ei cu lumea intr-un mod mai relaxat dar eficient , fara incrancenare dar cu efect bine tintit.