Cine este Maria Ana Gligor


Interviu Maria Ana Gligor
Interviu: Ce spune Maria Ana Gligor despre interpretarea la tulnic?

Maria Ana Gligor este o moaţă vidreancă considerată drept una dintre cele mai bune tulnicărese din ţară. S-a născut in toamna anului 1947 in Segaj, Vidra, judeţul Alba, sat situat pe dealul din faţa casei lui Avram Iancu. La varsta de 7 ani a invăţat să cante la tulnic de la mama ei, Valcea Lucreţia şi mai apoi de la vestitele tulnicărese Iosana Bud, Maria Toader şi Saveta Petichii. In lungile seri de iarnă la torcării şi mai cu seamă in verile petrecute ca păstoriţă la stana de pe Muntele Blăjoaia, Maria Ana Gligor şi-a perfecţionat mereu arta interpretativă. A debutat cu succes la Targul de fete de pe muntele Găina, in urmă cu peste 40 de ani, intrand incă de atunci in grupul celor mai vestite tulnicărese din Ţara Moţilor.

După ce s-a căsătorit, a locuit in Ponorel, comuna Vidra. După strămutarea satului din pricina construirii lacului de acumulare a barajului de la Mihoieşti, s-a stabilit in oraşul Campeni, capitala Ţării Moţilor.

Maria Ana Gligor lucrează acum la spitalul din Campeni insă, pe langă asta, se ocupă cu succes şi de culegerea de folclor de la bătranele moaţe care sunt internate in spital. Adesea işi vizitează vechile prietene tulnicărese de pe Văile Arieşului pentru a culege cantece de tulnic, pe care le inregistrează.

De la bătranele tulnicărese a invăţat cantece şi chemări de tulnic care erau sortite uitării. In cei peste 40 de ani in care a cantat la tulnic, Maria Ana Gligor a obţinut premii la numeroase festivaluri de folclor. A cantat cu succes pe scenele de la muntele Găina, Ţebea şi Teatrul Naţional din Bucureşti.

In 1995 a participat impreună cu o delegaţie a Primăriei Albac la un festival folcloric in Belgia.

Maria Ana Gligor işi realizează singură costumele populare la străvechiul război de lemn, cu spată şi iţe, folosind modele tradiţionale moştenite de pe vremea dacilor.

In anul 2001, cu sprijinul Uniunii Munţii Apuseni, a infiinţat la Campeni grupul de tulnicărese “Apuseni” din care fac parte şi cele două nepoate pe care le are Maria Ana Gligor.

Tulnicele la care cantă Maria Ana Gligor au fost realizate de artizanul moţ Mocan Aurel din Pătrăhăiţeşti, comuna Arieşeni, jud. Alba.