Ce am facut – Scurt istoric

Scurt istoric al activitătii Uniunii Muntii Apuseni
(1990 – 2003)

1990 februarie, Campeni, Alba. Prima Adunare Generală a Uniunii Munţii Apuseni a elaborat planul de dezvoltare regională a Munţilor Apuseni, avand ca obiective principale dezvoltarea meşteşugurilor care să valorifice potenţialul economic şi turistic al regiunii (mobilier, artizanat, turism rural), dezvoltarea agro-zootehniei de munte şi implementarea principiilor ecologice care să permită producerea in Apuseni de produse alimentare cu marca “BIO”.

1993 Uniunea lansează programul “Eco-Apuseni” menit să contribuie la educarea ecologică a locuitorilor regiunii, ecologizarea Văii Arieşului şi studierea impactului asupra mediului al exploatărilor miniere din regiune.

1995 Uniunea iniţiază şi susţine campania ” Acoperiş pentru Casa lui Avram Iancu”.

1996 Organizarea primei tabere de ecologie din Apuseni, “Pentru un Arieş curat”, Virtop-Arieseni.

1997 Lansarea Programului “Salvaţi Munţii Apuseni”, avand ca scop principal implicarea guvernanţilor in realizarea Programului de dezvoltare a Munţilor Apuseni.

1998 Uniunea incepe programul de monitorizare “Roşia Montană” fiind prima organizaţie neguvernamentală care s-a implicat in acest caz ajuns acum de interes naţional.

1999 Uniunea iniţiază şi organizează cu prilejul implinirii a 65 de ani de la vizita Guvernului Tătărăscu in Apuseni, Forumul economic “Liberalismul in Apuseni”- Campeni, iunie 1999, la care au participat miniştrii, cei mai importanţi oameni de afaceri din Apuseni, primari, parlamentari. Uniunea iniţiază, finanţează şi organizează cu sprijinul Societăţii “Avram Iancu” Aniversarea a 175 de ani de la naşterea lui Avram Iancu.

2001 Infiinţarea grupului de tulnicărese “Apuseni”.

2002 Pe baza numeroaselor studii şi simpozioane privind dezvoltarea durabilă a Apusenilor cat şi a părerilor specialiştilor din străinătate, Uniunea a elaborat Programele “APUSENI – PARADIS TURISTIC” menit să sprijine dezvoltarea economică a gospodăriilor şi satelor din Munţii Apuseni prin valorificarea condiţiilor economice specifice acestei regiuni in momentul actual: – Munţii Apuseni, regiunea exotică a Europei, unde turiştii occidentali se pot bucura de tradiţiile şi modul de viaţă specific ţăranului de munte, de alimente BIO şi de unele dintre cele mai fascinante peisaje şi peşteri din Europa.
Uniunea lansează in data de 10 iulie 2002 in Sala Unirii din Alba Iulia, primul compact disc cu cantece de tulnic din Romania şi din lume.

2003 Uniunea lansează Campania “Cruciada pentru Ţara Moţilor” avand ca principal obiectiv salvarea patrimoniului istoric şi cultural al Ţării Moţilor, condiţie primordială pentru dezvoltarea turismului rural şi dezvoltarea durabilă a regiunii.

Intreaga activitate a Uniunii se bazează pe voluntariat şi pe inimile de romani bravi.