Salveaza Biserica de lemn din Vidra de Jos

Ce a mai ramas…

- Restaurarea picturii, realizata in 1790 de mesterul Simeon Silaghi

- “Vindecarea” bisericilor de lemn din Rominia (link catre interviu)

“Adevarate tezaure de arta si istorie, bisericile de lemn sunt popasuri necesare in calea celui ce doreste sa inteleaga originalitatea si forta spirituala a poporului romin, capacitatea sa de a crea intru frumos, chiar si in conditiile grele ale unor lungi secole de asuprire. Frumusetea lor, de o suverana noblete, este inainte de toate marturie sigura de straveche traditie. Filtrat prin milenii de experienta, mestesugul cioplirii in lemn si al decorarii prin cioplire, a ajuns la un rafinament fara pereche, la o perfectiune a proportiilor care razbate dincolo de stangaciile fruste ale mesterului popular. incepand cu secolele XVI-XVII, de cand se pastreaza cele mai vechi biserici de lemn in fiinta, dincolo de orice sursa documentara, cel mai convingator purtator de cuvint al artei mesterilor populari il constituie monumentele insele.

Bisericile de lemn, garbovite uneori de vreme, istorisesc o limba a lor, si cel care are ragaz si stie sa asculte, pricepe ca, prin tot ce au caracteristic, bisericile de lemn din nord-vestul tarii apartin fondului unitar de arta populara romaneasca.

Cu toate vicisitudinile istoriei, secolul al XVIII-lea a insemnat cu adevarat apogeul arhitecturii populare in lemn. (…) Bisericile de lemn construite dupa aceasta perioada n-au mai atins maretia si farmecul celor dintai. O stralucita si arhaica civilizatie a lemnului avea sa fie inlocuita, treptat si ireversibil cu caramida, tigla si mai tirziu beton.”

Ioan Godea, Biserici de lemn din Rominia, Meridiane, 1996